I denne artikkelen vil vi få et innblikk i hvordan VFK G12 organiseres.

VFK 12-års kull består av i underkant av 40 unge fotballspillere.  Kullet er delt inn i tre lag. Ett lag (bestående av 10 spillere) som trener to ganger i uka, og to lag (bestående av 14 spillere) som trener fire ganger i uka.

Tidligere ble lagene delt inn geografisk, men i år har VFK ønsket å differensiere på en annen måte. Guttene fikk selv avgjøre om de ønsket to eller fire treninger i uka. Deretter ble lagene delt inn. Dermed havnet alle på lag med gutter som ønsket å trene like mye som dem selv. Rett og slett differensiering etter interesse, treningsiver og motivasjon. Dette håper vi i VFK vil skape enda større motivasjon hos alle.

 

Alle 12-åringene trener samtidig, på samme bane. Dette fører til at båndene mellom spillere og trenere på tvers av lagene blir sterkere. I tillegg får man utnyttet ulik kompetanse på en glimrende måte. Lederteamet på G12 består av:

1 Hovedtrener (Frank Fredriksen), 1 Koordinator, 6 hjelpetrenere og 5 foreldrekontakter.

 

Hovedtrenerens oppgave er å styre hver enkelt treningsøkt på best mulig måte. Han har ansvar for å bestemme øvelser, momenter som skal coaches på, tidsbruk på hver enkelt øvelse osv. osv. osv.

De seks hjelpetrenerne har ansvar for å organisere spillerne på sitt lag, slik at de følger det opplegget som hovedtreneren presenterer. Spillerne har ansvar for å møte presist, oppføre seg fint, være lydhøre og ta med sin ball på trening. Alle gutta har nemlig fått hver sin ball med sitt draktnummer på. Budskapet er at det er like viktig å ha med ballen på treningen, som fotballskoene, leggbeskytterne og drikkeflaske.

Ved å gjennomføre treningsøktene på denne måten, så oppnår man flere ting; 1) hovedtrenerens fotballkompetanse blir spredt til både spillere og trenere, 2) hjelpetrenerne kan i større grad konsentrere seg om å holde kontroll på den praktiske lagledelsen, samt hvordan guttene opptrer, under øktene, og 3) spillerne lærer å ta ansvar for å møte presist med rett utstyr, og får samtidig en stor trygghet i forhold til hva som vil skje i løpet av treningsøkta.

Det har kommet mange positive tilbakemeldinger i forhold til denne organiseringsmodellen, og vi har stor tro på at denne måten å organisere på kan føre til en kraftig kvalitetsøkning på treningsfeltet for barne- og ungdomslagene våre.

Èn gang i måneden har trenerteamet møte, der treningsopplegget blir evaluert og diskutert. Hva kan gjøres bedre? Er det noe vi savner? Kunne vi gjort noe annerledes? Osv.

På treningene blir det lagt stor vekt på pasning, mottak og bevegelse. Det jobbes derfor med mange ulike typer øvelser, der spillerne får øvd på disse tingene. Èn gang i uken trener gutta på “1 mot 1”-situasjoner, og det har blitt en favorittøvelse for mange. Hovedmålet med treningene er å ha det morsomt med fotballen, og den største gleden har nok de fleste i spillsituasjon.

 

En god regel kan være at ei gjennomsnittlig fotballtrening på aldersbestemt nivå bør bestå av 80-90 % spill. Her kan man selvfølgelig variere med ulike banestørrelser og spillformer (firkant, boks, 3 mot 3, 7 mot 7 osv.), alt etter hva man ønsker å fokusere på i spillet.


Gutte 12 er inne i sitt siste år med syverfotball, og VFK-stilen skal også øves på. Vi snakker klareringsforbud, frispilling, spill ballen til en blå mann osv. osv. osv. Et uttalt mål er at guttene skal bli så godt kjent med VFK-stilen i løpet av året, at når de begynner med elleverfotball så er de klare for å spille VFK-fotball fra første sekund.

 

 

Frank Fredriksen er inne i sitt første år som hovedtrener, og han sier at det er svært givende og utrolig gøy å få være med på å forme unge VFK-spillere. Frank synes også at det er ekstra morsomt å se at det er så mange av unggutta som virkelig ønsker å satse på fotballen. Flere har allerede ymtet frampå at de satser på en fremtid som proff, og ingenting er bedre enn høye ambisjoner. 😉

 

 

Frank forteller videre at han allerede kan se at mange av spillerne er veldig talentfulle, og at han er overbevist om at flere av spillerne i G12-gruppa kommer til å være gode nok for VFK`s A-lag i løpet av 4-5 år. Han skryter av gruppa, og forteller at han gleder seg til hver trening med gutta. De er alltid positive, og vil alltid trene mer. Dette er VFK`s fremtid, og Frank kan fortelle at den ser svært lys ut.