I VFK ønsker vi å fjerne resultatfokuset, og styrke prosess- og utviklingsfokuset.

Vi er nemlig av den soleklare oppfatning av at dersom det jobbes hardt over tid med å forbedre prestasjonene og utvikle stadig bedre spillere, så vil resultatene komme av seg selv i den andre enden.

Sagt på en enklere måte: Det er mye viktigere for oss å ha fokus på hvordan 13-åringene våre mottar en ball og passer den videre, enn om de vinner alle fotballkampene sine.

Plussbank cup 2013 (finaler) 073Vi er overbeviste om at dette fokuset på sikt vil gi oss både modigere og dyktigere fotballspillere, kontra om vi hadde vært veldig resultatorienterte. Derfor er dette modellen vi vil jobbe etter i årene fremover.

Samtidig er resultater av statistisk interesse for klubben, ettersom de i det lange løp forteller oss noe om hvordan vi utvikler oss ferdighetsmessig, sammenliknet med andre klubber i Agder.

Her kommer derfor en liten oversikt over VFK`s resultater i 2012, sammenliknet med 2013 (vårsesongen):

Senioravdelingen

A-lag (2012): 9. plass i 2. divisjon.

A-lag (2013): 1. plass i 2. divisjon, 4 poeng foran Nest Sotra.

B-lag (2012): 3. plass i 4. divisjon

B-lag (2013): 6. plass i 4.divisjon (med èn kamp mindre spilt).

C-lag (2012): 6. plass i 5. divisjon.

C-lag (2013): 2. plass i 5. divisjon

Damelag (2012): 2. plass i 3. divisjon.

Damelag (2013): 5. plass i 3. divisjon

Konklusjon: Vi har befestet vår posisjon som den klubben som har Sørlandets nest beste senioravdeling på herresiden. Ingen andre Agder-klubber, bortsett fra IK Start, har tre seniorlag på samme nivå eller høyere enn VFK (2. div, 4. div. og 5. div.). I tillegg har a-laget tatt nye steg i år, noe som har medført at VFK har hatt Sørlandets nest beste seniorlag i to av de tre siste sesongene.

 

Junioravdelingen

I 2012 var resultatene i junioravdelingen slik:

 • Kun ett av fem 11`er lag i junioravdelingen (G13-G19) klarte å overleve i 1. divisjon. Dette laget spilte i G14-serien, og havnet på jumboplass i sin 1. divisjonsavdeling høsten 2012.
 • Resten av 11`er lagene i VFK`s junioravdeling, som spilte vårsesongen i 1. divisjon, rykket ned og måtte spille høstsesongen i 2. divisjon.
 • Konklusjon: Vi ligger, basert på sportslige resultater, fortsatt ganske mange hakk bak de beste utviklingsmiljøene i Agder.

I 2013 har resultatene i vårsesongen vært slik:

 • Junior 1: 5. plass i 1. divisjon. Beholder plassen i 1. divisjon.
 • Junior 2: 5. plass i 2. divisjon.
 • Gutter 16: 7. plass i 1. divisjon. Nedrykk til 2. divisjon.
 • Gutter 15-1: 8. plass i 1. divisjon. Nedrykk til 2. divisjon.
 • Gutter 15-2: 6. plass i 2. divisjon.
 • Gutter 14-1: 3. plass i 1. divisjon. Beholder plassen i 1. divisjon.
 • Gutter 14-2: 3. plass i 2. divisjon.
 • Gutter 13-1: 6. plass i 1. divisjon. Nedrykk til 2. divisjon.
 • Gutter 13-2: 6. plass i 2. divisjon.
 • Jenter 14: 6. plass i 2. divisjon.
 • Jenter 13 (7`er): 5. plass i 7`er serien.
 • Konklusjon: Vi har doblet antall lag som spiller 1. divisjon til høsten, sammenliknet med i fjor (1 vs. 2 lag). Vi ligger likevel et godt stykke bak de aller beste prestasjonsmiljøene i Agder, og må jobbe godt i årene fremover for å tette luken. Særlig ettersom vi innen 2015 har som mål om å ha Agders beste og mest veldrevne junioravdeling. Det er hårete, men det kan gå…

Tiltak som vi tror vil løfte oss i årene fremover

 • Bedre treningsforhold vinterstid. Til vinteren står kunstgresshallen klar på Hunsøya. Da vil lagene i junioravdelingen vår få bedre treningsforhold enn noensinne. Det vil gi oss en kjempemulighet til å utvikle oss mye i forhold til de klubbene vi sammenlikner oss med. Det vil garantert hjelpe på med 3-4 måneder ekstra med balltrening, i steden for jogging i sørpe og snø. Undertegnedes spådom er at vi vil se en enorm sportslig effekt av en slik innendørshall. Det blir en ny tidsregning i VFK, før og etter Hunsfosshallen. Vi håper også at det etter hvert skal vokse frem en fotballhall på Moseidmoen.
 • Fotballfaglig kompetanse på trenersiden. VFK har valgt å organisere seg etter Lyngby-modellen fra G11-G16. Det betyr at vi har en hovedtrener på hvert alderstrinn, som er ansvarlig for det fotballfaglige arbeidet på feltet. I tillegg er lagstrenerne for alle 7`er lagene (G11 og G12) på feltet, og hjelper til i coachingen og med det praktiske. Det betyr at dersom eksempelvis årskullet består av 35 spillere, så vil det alltid være 3-4 trenere på feltet, noe som gir muligheter for tettere oppfølging av enkeltspillere. Vi følger den samme modellen på G13-G16 (11`er lag), men her får hovedtreneren støtte av et team bestående av flere hjelpetrenere, samt en foreldrekontakt som tar seg av alt det praktiske, utenomsportslige arbeidet (påmelding til turneringer, kjørelister, organisering av dugnad etc.).
 • Kompetanseheving. Vi jobber kontinuerlig med å heve den fotballfaglige kompetansen på trenersiden i klubben. Vi har aldri hatt et sterkere trenermiljø i VFK enn det vi har per dags dato, og i årene fremover er målet å styrke miljøet ytterligere. Vi har konkrete planer i forhold til hvordan dette skal gjøres.
 • IFO. Vindbjarts idrettsfritidsordning er et aktivitetstilbud for barn i alderen 6-11 år, og her ser vi at mange av de ivrigste fotballspillerne leker seg med ball 2-3 timer daglig. Noen av disse småtassene har en iver og et ferdighetsnivå vi ikke har sett maken til i VFK på mange år. Det blir spennende å se hvordan VFK`s «IFO-generasjon» vil påvirke klubben i årene fremover.
 • Tilbud om ekstratreninger på tvers av aldersgrupper. A-lagsspillerne Daniel Aase og Jon Hodnemyr kjører en ekstraøkt for barn i alderen 7-9 år hver torsdag. Dag Stian Tallaksen og Daniel Aase gjør det samme for 10-12-åringene hver fredag. I tillegg gir Joachim Eriksen tilbud om ekstraøkt for spillere i alderen 13-16 år hver søndag. Ekstraøktene består av litt teknikktrening og mye spill.
 • Nytenkning. Vi har to spennende prosjekter på gang, som begge har fokus på å gi ekstra muligheter til individuell ferdighetsutvikling. Vi kan foreløpig ikke røpe så mye om disse to prosjektene, men i løpet av høsten kommer det sannsynligvis mer informasjon… 😉